Over grænsen - i mere end en forstand
Denne måneds tema på eReolen er Grænser, og i denne artikel anbefaler vores redaktør titler, hvor der bliver gået over grænsen - med upassende adfærd, tvang eller mobning. Og selvom emnerne er triste, er det så godt skrevet, at det er historier der bliver siddende i en.
Af Biblioteket
Undtagelsen af Christian Jungersen
Den første roman, jeg kom til at tænke på, var Undtagelsen, som jeg læste, da den udkom tilbage i 2004, og som jeg senere har genlæst. Det er en uafrystelig roman, der viser, hvad dårligt arbejdsmiljø kan gøre, hvis der ikke bliver taget ordentligt hånd om det. Det er ondskab og mobning af voksne, det er grumt og så godt skrevet. Vi følger en gruppe medarbejdere på Dansk Center for Information om Folkedrab, og man skulle tro, at når man arbejder professionelt med så voldsomme emner som folkedrab og folkeforfølgelse, så er ens empatiske evner super veludviklede, men nej! Det er daglige magtkampe, intriger, holden inde og ude, og ikke særlig god ledelse - det hele spidser til, og det kan kun ende dårligt. Der er også thriller-elementer i romanen, så man til tider sidder helt ude på stolen.
I 2019 blev bogen filmatiseret, den kan ses på Filmstriben - du finder den her (eksternt link).
Med hjertet i hånden af Liv Helm
Liv Helm, mest kendt som teaterinstruktør, er debuteret med denne fine autobiografiske roman. Livs mormor og morfar begår i 2018 kollektivt selvmord. De har lavet en pagt, at når den ene synes, livet bliver for tungt og besværligt, så vil de dø sammen. Det er jo i sig selv ret voldsomt, og for Liv, der er en af de få, der har kendt til deres planer, har det været tungt at bære sådan en viden.
Bedsteforældrenes selvmord sætter gang i refleksioner hos barnebarnet, og ubearbejdede traumer dukker op. Bogen handler om en mulig heling af disse traumer, som blandt andet tæller faderens overgreb på Liv, moderens passivitet og psykisk sygdom i den nærmeste famile. Samtidig følger vi Liv i nutiden med mand, børn og karriere, som heller ikke er helt nemt. Det er en enorm ærlig bog, der viser sårbarhed og tvivlen på sig selv, men også om en mulig forløsning.
Pige, 1983 af Linn Ullmann
Endnu en autobiografisk roman, hvor forfatteren rejser mentalt tilbage til 1983, hvor hun som 16-årig rejser alene til Paris for at blive model. Da hun farer vild i byen, bliver hun hjulpet af den 30 år ældre "A", og de indleder et seksuelt forhold.
Fire årtier senere forsøger den nu voksne kvindelige forfatter at fortælle historien om begivenhederne i 1983 for derved at samle pigen fra 1983 med kvinden fra 2021 i én krop. En kort tid, men som fylder meget i erindringen, var det ok? Og kan hun stole på sin hukommelse? Ville hun det gerne - hun kaster nogle gange op efter deres møder, som om kroppen prøver at fortælle hende, at noget er galt.
I nutiden er der desuden herlige beskrivelser af hendes korrespondance med sin mor under nedlukningerne - men Linn søger også en form for forklaring på, hvordan moderen kunne sende sin unge datter alene til et fremmed land.
En rå og følsom roman om et skrøbeligt pigesind og en moden kvinde, der prøver at få samlet enderne.
Det bliver sagt af Kristian Ditlev Jensen
Kristian Ditlev Jensens banebrydende selvbiografiske roman, hvor han tager bladet fra munden og fortæller om tre års krænkelser, han var udsat for som barn af en voksen ven af familien. Nu bliver det sagt!
Han tager på biblioteket, for han vil gerne læse om andre, der også har været udsat for pædofili, men det findes ikke - derfor MÅ han skrive denne bog. Bogen er fortalt med barnets øjne, og overgrebene eller tvangen starter i det små, som at barnet fx ikke vil spise oliven, men får at vide af krænkeren, at han er et pattebarn, hvis han ikke gør det, og man skal jo gøre hvad de voksne siger, eller hvad? Kristian studser også over forældrenes manglende indblanding, når krænkeren fx gerne vil alene på en længerevarende tur med Kristian.
Der er et før og efter, hvor barnet lukker sig inde i sig selv efter krænkelserne, og skal lære at leve med det skete som ung og voksen. Romanen førte blandt andet til politiske tiltag mod pædofili - godt det blev sagt.
Min mørke Vanessa af Kate Elizabeth Russell
Denne roman handler om den 15-årige Vanessas seksuelle forhold til sin midaldrende lærer, og hvordan den relation påvirker Vanessas liv for bestandig.
Vanessa er en introvert 15-årig, der begynder på en amerikansk kostskole uden at kende nogen. Vanessa er rigtig god til at skrive, og det opdager hendes litteraturlærer, Jacob, han ser hende og hendes evner, som ingen anden har gjort før.
De to indleder et stormfuldt, seksuelt forhold, og bogen følger dels Vanessa som 15-årig, mens forholdet begynder, og dels som 32-årig, hvor Vanessa konfronteres med, at andre skoleelever er blevet krænket af Jacob. Hun er nu tvunget til at tage stilling til det skete. Hvad havde hun egentlig lyst til? Hvem tog initiativet? Og blev hun manipuleret og udnyttet? De to spor snor sig ind i hinanden og viser, at det ikke altid er så ligetil med skyld og uskyld, lyst og ulyst.
Glem det, Dårligt nyt, En smule håb, Moders mælk, Til sidst af Edward St. Aubyn
Edward St. Aubyn er født ind i den britiske adel, altså en del af den absolutte engelske overklasse. Gennem sine autobiografiske bøger lader han sit alter ego Patrick Melrose fortælle sin historie om overgreb fra faderens side, en følelseskold mor, at føle sig uelsket, og sit komplekse forhold til sine forældre. Også om ikke at vise svaghed, for det er ilde set og vil blive straffet.
Han bliver stofmisbruger, og det er en af de vildeste beskrivelser af netop stofmisbrug jeg har læst, meget skræmmende. Men bøgerne handler også om at rejse sig op og prøve at få et nogenlunde velfungerende liv med de vilkår, man er givet.
Kostskolen af Karin Wik
En psykologisk thriller til alle os, der holdt af Ondskab af Jan Guillou, og som vækker mindelser til sagerne i nyere tid fra Herlufsholm Kostskole. Vi befinder os på en fin gammel kostskole i de svenske skove, hvor to elever bliver fundet dræbt. Ingen ved tilsyneladende noget, og for en journalist bliver det skæbnesvangert at forsøge at rode op i skolens hemmelige moralkodeks, for der holdes på facaden for enhver pris.
Ida Rossi er tidligere stjernejournalist og lider af angst og pilleafhængighed, og hun er ikke begejstret, da hun bliver bedt om at skrive om den traditionsrige kostskole Axelsons. Ida har selv som ung gået på skolen, men hun stoppede på grund af mobning og mishandling. Vi forstår nu hendes aversion mod at dække sagen (og måske også hendes misbrug og angst). Hun beslutter sig dog for, at det er på tide, at alting kommer for en dag, så hun selv og fremtidige elever endelig kan blive frie. Jeg læste den med lige dele fascination og afsky af dette lidt lukkede miljø på kostskolen, hvor der gælder særlige regler.
Oprindeligt skrevet af Ane, eReolen.
Forfatter: Ane
Bibliotek: eReolen
Kategori: Skønlitteratur
Målgruppe: Voksne